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あれ 鈴虫が鳴いている~。
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里帰り その後・・。
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最高気温更新!
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> インドネシア スマトラの津波被害
「スマトラは我々にとって比較的重要な場所です。」と米ワシントン州オリンピアに本社を置く焙煎業者で生豆買い付け業者であるバットドーフ&ブロンソン・コーヒー・ロースター社(B&B)のスコット・メレル氏は話す。「スマトラからのコーヒーは、ここで焙煎するコーヒーの上位5位に入っている。」

勿論26日に起こった悲劇は、大前提に人道的なものであるメレル氏は強調する。

「最も関心があることは、スマトラ島産のコーヒーに対することではない。」とコーヒー生産の流れの視察調査のため同島を昨年訪れたメレル氏は言う。「最も大きな問題は人道的なものであり、大きな悲劇だと感じている。」

B&B社のコーヒーショップでエスプレッソを飲んでいたロリ・クライン氏は、注文の列に並んでいる時に、状況を把握したと言う。

「今朝、津波によって何千もの人が死亡し、家を失ったことを知りました。そして今コーヒー豆を購入する時に、普段スマトラ島がどこにあって、そこでの生活様式も考えることもなく、スマトラ産コーヒーを買っていることに気がついたんです。」

coffeesearch.orgによると、スマトラ島を含むインドネシアは2000年には、ブラジル、コロンビア、ベトナムにつぐコーヒー生産国であったと言う。

インドネシアは米国との貿易相手国としては15位にランクインし、年間約10億ドルの取引を行っている。

「スマトラ島から連絡が入り、コーヒーと言う意味合いではあまり被害はないようだ。それはコーヒーが生産される場所の大半が海岸沿いではなく、高地に位置するため、大きな被害は免れることが出来たようだ。」とメレル氏。

ニューヨーク・ボード取引所でアラビカ・コーヒー先物市場の5月限は、0.40セント安のポンド当り1.0470ドルで引けた。

「ここ最近になって、コーヒー市場は安定的に上昇している。しかし今回のニュースは、道路やインフラに大きな被害がなければ、あまり価格に影響するとは思えない。」とメレル氏。

B&B社は、輸入業者と輸出業者のネットワークを通じて、スマトラ島からコーヒーを仕入れている。

メレル氏とB&Bの共同オーナーであるシェリー・チャレン氏は、昨年スマトラ島に視察で訪れた。

「スマトラ島におけるコーヒーの品質は様々である。すごく品質が悪いものもあれば、すごく良いものもある。我々は作付け地の状況と、加工施設、またコーヒーがどのように取引され、現場の人間に会うために、スマトラを訪れた。より良く生産地を理解し、生産者と関係を深めることで、高品質コーヒーを手に入れられる可能性は高くなる。」とメレル氏。

B&B社のラリー・チャレン氏は、スマトラ島のコーヒーは、一連の小規模農家によって生産されるところに特徴があると言う。

「まるで裏庭でおこなう農業のようだ。かなり良質のコーヒーが生産されることで、スマトラ島は一目を置かれている。」と同氏。

それとは対照的に、近隣のジャワ島は一部の大規模農園で大半のコーヒーを生産する。

「ジャワ島には主要コーヒー生産地域が一箇所あって、そこには政府所有のコーヒー農園が4つある。それはスマトラ島の農園とは、全く異なるものである。」とメレル氏。

メレル氏はB&B社が保有するスマトラ島産コーヒーは「安定的である」と話す。

同社はカリフォルニア州にある倉庫に4ヶ月分のスマトラ島産コーヒー生豆を保有していると言う。

「コーヒーの大半は、湿度の高い気温が生豆の保存に適していることから、カリフォルニア州オークランドの港を通じて輸入される。」とメレル氏。

豆は倉庫から必要なだけ、オリンピアやアトランタにあるB&B社の焙煎所に運ばれる。

スマトラの新穀は、12月初旬に収穫が完了した。

「収穫が遅れたことから、供給は例年より遅かった。収穫されたコーヒーは輸出向けの準備がされ、間もなく輸送される。」

メレル氏は、スマトラ島産コーヒーの輸出に問題が浮上するとすれば、それは供給ではなく、輸送面での問題だろうと言う。

「北部では大きな電力不足が起きており、輸送やインフラや通信に大きな影響を与えている。道路の破損状態によっては、この電力不足は著しい問題となるが、2大主要輸出港であるメダン港とベラワン港は、島の震央側の反対に位置している。そこは、写真などで見られているほどの被害は観測されていない。


"Sumatra is fairly important to us," said Scott Merle, roast master and green coffee buyer for Olympia-based Batdorf & Bronson Coffee Roasters. "It's in the top five coffees that we roast."
Of course, Merle said, Sunday's disaster is a human tragedy first and foremost.

"Our immediate concern is not a big panic about Sumatra coffee," said Merle, who visited the island last year to learn more about the coffee-growing operations there. "The biggest issue is the personal one. What a horrible tragedy."

Lori Klein, enjoying an espresso at B&B's new cafe in the Harris Drygoods building downtown, said she had just put the two together while waiting in line.

"This morning, I read about the tsunamis and the thousand and thousands of people killed or losing their homes," she said. "Then I was buying some coffee beans, and realized I get Sumatra all the time without really thinking about where Sumatra is or what life there is like."

Indonesia, which includes Sumatra, trailed only Brazil, Colombia and Vietnam in coffee production in 2000, according to coffeeresearch.org.

Indonesia ranked 15 (between France and Malaysia) on Washington state's list of trade partners with about $1 billion in activity.

"I've been getting updates from contacts in Sumatra, and it's not real scary for coffee," Merle said. "That's mostly because of where it grows, in the highlands -- not anywhere near the coast. We skirted having something bad happen in terms of coffee."

After an initial increase in the price of coffee futures, March Arabica coffee settled down 0.40 cent at $1.0470 a pound in trading in New York.

"The coffee market has been creeping steadily upward lately," Merle said. "This probably won't have a big impact unless there is a lot more news about damage to roads and infrastructure."

B&B's is connected to Sumatra through a network of importers and exporters.

Merle and B&B co-owner Cherie Challain toured coffee operations in Sumatra last year.

"The range of coffee quality in Sumatra is pretty wide. There are some bad ones and some really good ones. We went to get a better idea of the type of terrain, see the processing facilities and how coffee is traded, and to meet some of the people," Merle said. "The more you understand and the better your relationships, the better chance of finding the best quality coffee."

B&B's Larry Challain said Sumatra is unique in that its production is primarily from a series of small farms.

"It's almost like backyard farming," he said. "They grow some great coffee. Sumatra is well respected."

By comparison, neighboring Java produces the bulk of its coffee beans in a few big plantations.

"There's one main spot in Java with four huge plantations owned by the government," Merle said. "That's way different from Sumatra."

Merle described B&B's Sumatra supply as "pretty consistent."

B&B has about a four-month supply of green Sumatra beans in an Oakland, Calif., warehouse.

"A great amount of coffee is imported through the port in Oakland," Merle said. "And the humidity there is good for storing green coffee."

The beans are shipped from storage in Oakland to B&B roasting plants in Olympia and Atlanta as needed.

Sumatra's new crop was harvested earlier this month, Merle said.

"The supply already was delayed a little bit because of the later harvest," Merle said. "The coffee is being prepared for export and waiting to be transported out."

Merle said any disruption in Sumatra coffee exportation will be for logistical, rather than supply, reasons.

"There are major power outages in the northern region and damage to transportation infrastructure and communications," Merle said. "The disruption might be significant depending on how badly the roads are damaged, but the two main exporting ports, Medan and Belawan, are on the opposite side of the island from the epicenter. There, it's not like what you see in pictures of the other side of the island."
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by horoniga-com | 2005-01-13 13:50 | マスターのつぶやき